Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie

Veelgestelde vragen

Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen per onderwerp. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via info@noordseveld.nl.

Energie VanOns
Hoe werkt salderen van zelf opgewekte stroom?

Salderen is het direct op uw energierekening wegstrepen van verbruikte energie tegenover opgewekte energie. Voorbeeld: U heeft 1500kwh verbruikt en 500kwh opgewekt, u betaalt dan voor de 1000kwh die over blijft.

Wat is Energie VanOns?

Energie VanOns is een coöperatief energiebedrijf dat eigendom is van energie coöperaties in Noord-Nederland. Wij leveren gas en groene stroom via Energie VanOns. Wij zijn dus ‘wederverkoper’ van hun energie. NoordseVeld ontvangt een vaste vergoeding per jaar voor elke aangebrachte klant bij Energie VanOns. Wij delen tevens mee in hun winstuitkering. Omdat Energie VanOns uw energie levert, zal hun logo op alle correspondentie omtrent uw leveringsovereenkomst staan.

Zijn stroom en gas van Energie VanOns wel echt groen?

Super groen!

Een 10 voor duurzaamheid!
Uit het onderzoek dat WISE, Natuur&Milieu, Greenpeace, Hivos, WNF en de Consumentenbond publiceerden, blijkt dat de stroom die Energie VanOns levert de groenste van Nederland is.

Lees het rapport op de site van Natuur&Milieu.

Samen met onze klanten en leden leveren wij een steeds grotere bijdrage aan de lokale, duurzame energieproductie. Wij zullen ons hiervoor blijven inzetten.

Waar vind ik de tarieven van Energie VanOns?

Die vind je op de website.

Noordseveld
Hoe gaat het overstappen?

Zit ik meteen vast aan een langdurig contract?
Nee, wij hebben een flexibel contract dat elke maand opzegbaar is of een contract voor één jaar vast (met een korting op het tarief).

Krijg ik een boete als ik weg ga bij mijn energieleverancier?
Wanneer u klant wilt worden bij NoordseVeld gaat Energie VanOns na of u kosteloos kunt overstappen. Als u nog vastzit aan een contract, dan gaat de overstap pas in als uw huidige contract is afgelopen. U riskeert dan geen boete. Wellicht is het betalen van een boete toch voordeliger. Dit verschilt per situatie, maar is het uitzoeken waard.

Kan ik zonder stroom en gas komen te zitten als ik overstap?
Nee. U kunt in Nederland nooit zomaar worden afgesloten van stroom, tenzij u langdurig niet betaalt. Hier zijn wettelijke regels voor.

Waarom klant worden?

Mensen nemen écht groene stroom en gas bij ons af omdat ze achter ons concept staan en zelf willen bijdragen aan een duurzame gemeenschap in Noordenveld. Wij passen geen verkooptrucs toe, hebben geen groot PR budget en onze winst wordt direct geïnvesteerd in onze eigen gemeente.

Wie kan er klant worden van NoordseVeld?
Iedereen kan klant worden: bedrijven, verenigingen en particulieren.

Zijn jullie duur?
Wij hanteren eerlijke en nette prijzen. Onze prijzen zijn vergelijkbaar met de gemiddelde prijzen van andere regionale aanbieders. Wij zijn geen prijsvechters. We kunnen een vriendelijke prijs bieden doordat we weinig overheadkosten hebben.

Ben ik van gas- en stroomlevering verzekerd?
Levering van gas en stroom is gegarandeerd! U kunt geen moment zonder gas en stroom zitten.

Kan ik mijn contract gemakkelijk opzeggen?
U heeft altijd het recht om naar een andere leverancier over te stappen. Dit kan bij ons maandelijks.

Wat is het verschil tussen lid en klant zijn van NoordseVeld?
Alle klanten van ons energiebedrijf zijn automatisch lid van NoordseVeld en betalen geen contributie.

Is het voor u niet mogelijk om klant te worden?
Dan kunt u als particulier lid worden voor 50 euro eenmalig. U kunt dan meebeslissen tijdens de Algemene Leden Vergadering, u kunt gebruik maken van zonnepanelenadvies en u kunt meedoen aan onze activiteiten.

Waarom lid worden?

NoordseVeld is een coöperatieve vereniging. Dat houdt in dat wij samen, als een enthousiaste club van vrijwilligers samen werken om de gemeente Noordenveld stap voor stap groener te maken. Wij doen dat als vrijwilligers, zonder winstoogmerk. Samen met andere coöperaties in Groningen, Friesland en Drenthe zijn we eigenaar van het energiebedrijf Energie VanOns, ons energiebedrijf dus! Elk lid dat ook klant is levert NoordseVeld een jaarlijks winstaandeel van Energie VanOns op. Dat geld investeren wij o.a. in zonnepanelen op publieke gebouwen in Noordenveld. Onze leden dragen de vereniging, en zorgen er samen voor dat we projecten en activiteiten uitvoeren die Noordenveld steeds groener maken. Doet u mee?

Subsidies
Welke subsidies zijn er momenteel?

Kan ik subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen of zonnepanelen?
Er zijn verschillende mogelijkheden voor subsidies en om eenvoudig en voordelig geld te lenen:

  • Subsidie op zonneboilers, warmtepompen
  • Btw-teruggave bij aanschaf zonnepanelen
  • Zonnelening gemeente Noordenveld
  • Energiebespaarlening Drenthe


Subsidie Zonneboilers en warmtepompen
Bij aanschaf van deze apparaten is er een subsidie van het Rijk beschikbaar. Deze is eenvoudig aan te vragen. Tot 2021 is er een subsidie op warmtepompen. Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het soort apparaat en van het vermogen. Het subsidiebedrag ligt tussen de € 1000 en € 2.500. Kijk op deze site van Milieu Centraal voor meer informatie.

Voor zonneboilers hangt de hoogte van de subsidie ook af van het type zonneboiler. Ook hierover vindt u informatie bij Milieu Centraal.

BTW op zonnepanelen terugvragen
Het terugvragen van de BTW is voor de meeste mensen geen probleem, het is eenvoudig zelf te doen. Op de website van Milieu Centraal staat een handig stappenplan waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe de teruggave in praktijk werkt en waar de benodigde formulieren te vinden zijn om het te regelen. Ook verschillende leveranciers bieden aan om de Btw teruggaaf voor u te regelen. Klik hier voor meer informatie bij Milieu Centraal.

Zonnelening
De gemeente Noordenveld biedt wel de mogelijkheid om gebruik te maken van de zonnelening. Deze lening van maximaal € 7.500 biedt de mogelijkheid om uw aankoop van zonnepanelen of een zonneboiler over 10 jaar tegen een zeer aantrekkelijke rente te financieren. Deze pot is regelmatig leeg, omdat er veel gebruik van gemaakt wordt. Als dat zo is, dan is de energiebespaarlening een alternatief. Kijk voor informatie over de beschikbaarheid van de zonnelening op de website van de gemeente Noordenveld.

Energiebespaarlening
Deze lening wordt gefinancierd door het Rijk. De provincie Drenthe subsidieert mee waardoor de rente op deze lening bijzonder laag is. Er kan tot maximaal € 50.000,- geleend worden voor een scala aan maatregelen voor energiebesparing en duurzame opwek. Voor meer informatie kunt u naar de site van het Nationaal Energiebespaarfonds.

Zonnepanelen
Mijn dak is niet geschikt voor zonnepanelen, wat nu?

Uw dak kan om meerdere redenen niet geschikt zijn voor zonnepanelen. Veel voorkomende redenen zijn:

  • Schaduwwerking door bomen of slagschaduw van schoorstenen, dakkapel of andere obstakels;
  • Het dak is onvoldoende georiënteerd op het zuiden;
  • U heeft een rieten dak of uw huis is bijvoorbeeld een monument, waardoor het niet mag of erg lelijk wordt.

Wilt u toch graag zonnepanelen? Voor u ontwikkelt Noordseveld projecten voor collectieve opwek van zonnestroom, in de vorm van een collectief zonnedak of zonnepark. Deze projecten werken volgens het principe van de postcoderoos. Hieronder vindt u hierover uitleg.

Wat kost het?

Wat is de gemiddelde terugverdientijd van de zonnepanelen?
De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 8 en 10 jaar. Over het algemeen geldt: hoe groter de zonnestroominstallatie hoe korter de terugverdientijd.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Wij raden u aan om niet meer energie op te wekken dan u verbruikt. Het is al heel netjes als u 80 procent van uw eigen elektriciteitsverbruik zelf kunt opwekken.

Wat kost een zonnepanelen-installatie?
Voor een prijsindicatie van een zonnepanelen-installatie kunt u het beste even contact met ons opnemen.

Zit er garantie op de zonnepanelen?
De leveranciers waarmee wij samenwerken geven garantie op de zonnepanelen, de omvormer en de installatie. Soms wordt ook een opbrengstgarantie afgegeven. Let hier op bij het vergelijken van offertes.

Wat brengen zonnepanelen op?

Een standaard zonnepaneel heeft een maximaal vermogen van 270-300 Wattpiek. De daadwerkelijke opbrengst is afhankelijk van de oriëntatie van de zonnepanelen, de hoek waaronder de panelen zijn geplaatst en het aantal zonuren. De gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel in Noord-Nederland is ongeveer 250 kWh per jaar. Met een stroomprijs van ongeveer €0,21 per kWh, zorgt dit per paneel voor een jaarlijkse besparing van zo’n €50,- op uw energierekening.

Wat is de invloed van schaduw op de opbrengst van mijn zonnepanelen?
Als er schaduw valt op een zonnepaneel, dan beïnvloedt de schaduw de opbrengst van het hele systeem. Wilt u hierover meer weten, kijk dan bij de vraag: is mijn dak geschikt?

Vragen over de installatie

In welke kleuruitvoering zijn zonnepanelen te verkrijgen?
Doorgaans zijn zonnepanelen blauw of zwart. Er zijn echter ook rode en groene panelen op de markt.

Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen?
De standaardafmetingen van zonnepanelen zijn 165 cm x 100 cm.

Maakt een zonne-installatie geluid?
Omvormers met ventilatoren maken geluid. Omvormers zonder ventilator maken minder geluid. Het geluid van een omvormer hoort u alleen als er energie wordt opgewerkt. ’s Nachts zal de omvormer geen geluid produceren.

Wat is een omvormer en hoe werkt deze?
De omvormer is een kastje tussen de zonnepanelen en de meterkast. De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die we in huis gebruiken.

Is zonne-energie echt veilig en schoon?
Ja, de CO2- uitstoot van zonne-energie is ruim 10 keer lager dan de stroom uit gas- of kolencentrales. Als zonnepanelen vakkundig zijn geïnstalleerd is er geen risico voor de veiligheid.

Is mijn dak geschikt?

Of uw dak geschikt is voor zonnepanelen is afhankelijk van de oriëntatie en de grootte van het dak. Bovendien moet u rekening houden met de schaduwobjecten op en rond uw dak. Met behulp van de Zonatlas kunt u zelf de geschiktheid van het dak bepalen. Een alternatief is de Duurzaamheidskaart van de gemeente Noordenveld. Als lid of klant van NoordseVeld kunt u een zonnepanelenadvies aanvragen.