Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 21 mei 2023

Schenking Voedselbank en Kledingbank Noordenveld

Halo in de zon

In 2022 bracht het zonnepark HALO bij de gasopslag in Langelo financieel gezien veel meer op dan verwacht, mede door de sterk gestegen energieprijzen. Een mooi voordeel waarmee de coöperatie een extra impuls kan geven aan het verder verduurzamen van de Noordenveldse energievoorziening. De gestegen energieprijzen zorgen echter ook voor financiële problemen bij een grote groep inwoners van de gemeente Noordenveld, zogeheten ‘energie-armoede’.

De ALV van ECN heeft in november besloten om een deel van de winst te doneren aan de doelgroep die veel last heeft van deze gestegen energieprijzen. Omdat een lokaal fonds voor energiearmoede nog niet bestaat, heeft het bestuur onlangs besloten om een donatie te doen van respectievelijk €12000 en €6000 aan de Voedselbank en de Kledingbank Noordenveld. Op die manier komt een deel van de extra winst bij de juiste doelgroep terecht.

Jeroen Niezen overhandigde de cheque aan de voedselbank en vertelde hierover: “We kunnen er natuurlijk mooie dingen mee doen, maar we hoeven echt niet zoveel te verdienen, en al helemaal niet ten koste van mensen die de energiekosten niet kunnen betalen.”

Jeroen Niezen “We kunnen er natuurlijk mooie dingen mee doen, maar we hoeven echt niet zoveel te verdienen, en al helemaal niet ten koste van mensen die de energiekosten niet kunnen betalen.”

En dat geld kan de Voedselbank in Roden goed gebruiken. “We zijn van 50 naar 80 gezinnen gegaan om te voeden” vertelt Richard Coenrady, voorzitter van Voedselbank Noordenveld. “Het is fantastisch dat de energiecoöperatie ons hierin wil steunen. We willen onze klanten graag van vers en goed voedsel voorzien. Daarom willen we deze € 12.000,- onder andere gebruiken voor de aanschaf van nieuwe, duurzame en energiezuinige vriezers om kwalitatief voedsel te blijven leveren.

De kledingbank kreeg een cheque van € 6.000,-. Voorzitter van de kledingbank, Jofien Brink,  was blij verrast. “We kunnen deze gift goed gebruiken. We ontvangen van bedrijven en particulieren kleding, maar bepaalde kledingstukken krijgen we vrij weinig.  Vorig jaar hadden we 468 klanten, inmiddels is dit gestegen naar 912. Dit komt onder andere door de energiecrisis, maar ook omdat we veel Oekraïense vluchtelingen van kleding voorzien.”

Omdat een lokaal fonds voor energiearmoede op korte termijn niet in zicht is, zal aan de ALV gevraagd worden om ook volgend jaar met deze schenkingen door te gaan.