Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 29 september 2022

Welke subsidies zijn er momenteel?

Kan ik subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen of zonnepanelen?
Er zijn verschillende mogelijkheden voor subsidies en om eenvoudig en voordelig geld te lenen:

  • Subsidie op zonneboilers, warmtepompen
  • Btw-teruggave bij aanschaf zonnepanelen
  • Zonnelening gemeente Noordenveld
  • Energiebespaarlening Drenthe


Subsidie Zonneboilers en warmtepompen
Bij aanschaf van deze apparaten is er een subsidie van het Rijk beschikbaar. Deze is eenvoudig aan te vragen. Tot 2021 is er een subsidie op warmtepompen. Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het soort apparaat en van het vermogen. Het subsidiebedrag ligt tussen de € 1000 en € 2.500. Kijk op deze site van Milieu Centraal voor meer informatie.

Voor zonneboilers hangt de hoogte van de subsidie ook af van het type zonneboiler. Ook hierover vindt u informatie bij Milieu Centraal.

BTW op zonnepanelen terugvragen
Het terugvragen van de BTW is voor de meeste mensen geen probleem, het is eenvoudig zelf te doen. Op de website van Milieu Centraal staat een handig stappenplan waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe de teruggave in praktijk werkt en waar de benodigde formulieren te vinden zijn om het te regelen. Ook verschillende leveranciers bieden aan om de Btw teruggaaf voor u te regelen. Klik hier voor meer informatie bij Milieu Centraal.

Zonnelening
De gemeente Noordenveld biedt wel de mogelijkheid om gebruik te maken van de zonnelening. Deze lening van maximaal € 7.500 biedt de mogelijkheid om uw aankoop van zonnepanelen of een zonneboiler over 10 jaar tegen een zeer aantrekkelijke rente te financieren. Deze pot is regelmatig leeg, omdat er veel gebruik van gemaakt wordt. Als dat zo is, dan is de energiebespaarlening een alternatief. Kijk voor informatie over de beschikbaarheid van de zonnelening op de website van de gemeente Noordenveld.

Energiebespaarlening
Deze lening wordt gefinancierd door het Rijk. De provincie Drenthe subsidieert mee waardoor de rente op deze lening bijzonder laag is. Er kan tot maximaal € 50.000,- geleend worden voor een scala aan maatregelen voor energiebesparing en duurzame opwek. Voor meer informatie kunt u naar de site van het Nationaal Energiebespaarfonds.